Powoli zaczynają kwitnąć mlecze. To dobra pora na zrobienie „słońca w słoiku” – czyli syropu, tudzież zwanego miodem z mniszka lekarskiego.
Taki miód ma dużo leczniczych właściwości.
- obniża poziom cholesterolu,
- stosowany przez diabetyków, wspiera leczenie miażdżycy, otyłości czy reumatyzmu
- pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz niweluje problemy wątrobowe
Ogólnie podnosi odporność organizmu i wspiera działanie systemu immunologicznego. U nas sprawdza się zwłaszcza na przeziębienia i bóle gardła. Jest o wiele lepszy od syropu klonowego.
Przygotowany przez siebie miód można podarować bliskim jako kulinarny prezent.
Jak przygotować?
- Nazbierać ok. 500 szt. kwiatów mlecza – same kwiatki, bez łodyżek
- Wypłukać w zimnej wodzie (mają sporo czarnych małych robaszków). Niektórzy pozostawiają je bez wypłukania – ponoć robaczki same wyjdą na ręcznik – ja wolę przepłukać
- Pozostawić na ręcznikach papierowych do wyschnięcia, żeby mniej wody musiało odparować.
- Włożyć kwiatki do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować przez półtorej godziny z pokrojoną w plastry cytryną
- Po tym czasie przecedzić przez sito i tetrę wygotowany w ten sposób „sok”
- Do soku wsypać cukier i co jakiś czas mieszając, gotować przez min. 1 godzinę, by miód zgęstniał.
- Przelać do słoików „na gorąco” – syropek gotowy! Można dodawać po łyżeczce do herbaty albo wody z cytryną.
Reklamy