Opublikowany w Coś na ząb, Miód z mlecza

Miód z mlecza, syrop z mniszka lekarskiego

Powoli zaczynają kwitnąć mlecze. To dobra pora na zrobienie „słońca w słoiku” – czyli syropu, tudzież zwanego miodem z mniszka lekarskiego.

Taki miód ma dużo leczniczych właściwości.

  • obniża poziom cholesterolu,
  • stosowany przez diabetyków, wspiera leczenie miażdżycy, otyłości czy reumatyzmu
  • pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz niweluje problemy wątrobowe

Ogólnie podnosi odporność organizmu i wspiera działanie systemu immunologicznego. U nas sprawdza się zwłaszcza na przeziębienia i bóle gardła. Jest o wiele lepszy od syropu klonowego.

Przygotowany przez siebie miód można podarować bliskim jako kulinarny prezent.

Jak przygotować?

  1. Nazbierać ok. 500 szt. kwiatów mlecza – same kwiatki, bez łodyżek
  2. Wypłukać w zimnej wodzie (mają sporo czarnych małych robaszków). Niektórzy pozostawiają je bez wypłukania – ponoć robaczki same wyjdą na ręcznik – ja wolę przepłukać
  3. Pozostawić na ręcznikach papierowych do wyschnięcia, żeby mniej wody musiało odparować.
  4. Włożyć kwiatki do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować przez półtorej godziny z pokrojoną w plastry cytryną

    syrop z mniszka

  5. Po tym czasie przecedzić przez sito i tetrę wygotowany w ten sposób „sok”

  6. Do soku wsypać cukier i co jakiś czas mieszając, gotować przez min. 1 godzinę, by miód zgęstniał.
  7. Przelać do słoików „na gorąco” – syropek gotowy! Można dodawać po łyżeczce do herbaty albo wody z cytryną.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s